Month: December 2013

Very First Drawings in Human Scale (with many wrongs) :)

Posted on Updated on


I haven’t got the second structure’s drawings now, but I want to share the first one’s (which is connecting the village to the site) very first drawings, here they are.

first drawing - st 1 dr 2

first drawing - st 1

Advertisements

My Approach of “Time Structured Corridor”

Posted on Updated on


As I told before, the project was expecting a 3D construct which includes it’s own systematic of time and human-scaled experiences. But for the ones who has not got much about this project, please read the text in the link.

https://seciltelyakar.wordpress.com/2013/12/25/2nd-project-very-first-architectural-design-in-human-scale-corridor-time-structured/

My idea for this design actually has a really basic start point which was hidden in the site, which is (a small quotation from “Tatarian Desert”) “A Huge Space of Nothing”. This place is directly the given site for us in Gordion. It has a strong characteristic of being smooth and plane surface, with most dominant yelow and blue colours of site.

The idea is beginning from this “huge space of nothing” as using it a part of the corridor idea without harming that emptiness. So the diagrammatic approach is having a paranthesis which enriches the spatial qualities of the site by including graphical analyses inside of the structures too by enriching the current expreience, and also leaving the emptiness as it is; together with using that emptiness for making people experience the actual dissolution of time and the unique definition of space there.
Here is the diagrammatic drawing for you to make these texts more meaningful.

diagram for general approach

For the next step of the main design, I needed an actual explanation for the actual attentin map of a person who is experiencing the path that I wanted for the projet. For this issue, I documented another graph for the “Tempo of Attention”.

initial graph for the change in tempo of attention

After having these clarifications for the general approach, I started to design the general forms of two connecting structures, and also designing the spaces inside. This step led to a need of general design technique for the structures, which processes and concluded as given in the diagram & drawings below.

structures design technique sketch

first structure design scan

These are all for now, after prejury.
thanks!
keep reading.
🙂

2nd Project, Very First Architectural Design in Human Scale: “CORRIDOR: TIME STRUCTURED”

Posted on Updated on


Hi All!

This time I will a bit bore you maybe, because I want to tell you about our second and also final Project of the term which is named as “CORRIDOR: TIME STRUCTURED”.

Actually this is a Project which takes it’s base as not m2’s, but rulers as time. Because the wanted design is based on experience and programme which makes visiters/people to experience the time in different scales. as a summation, it wants us to distort the time according some purposes defined by us.

The Project is given to be planned on a site which is GORDION, near Ankara. Gordion is generally known with the Citadel*, and Midas Tumulus*. As you can guess, it has archeological and historical values hidden in many part of it.

*Citadel: ancient settlements of people as different sized castles etc.

*Tumulus: ancient hill graves that are named as also “mound” or “burial hill”

What is the Project and What is the main Expectation?

The Project aims a sequential design of  spatial & visual experiences, which are controlled by the distortion of time, change in spatial qualities, together with the contextual engagement which builts a metaphorical corridor at the end.

The term of corridor, is actually open to change or distort itself according to design you make for the project. Because when we use the architectural term “corridor”  we don’t mention an axial movement  directly. It may be an experiential corridor which has a linear manner of experiencing but travels in different axises, or it may be an axial design which uses raptures or which divides itself sequentially by branching. Again to emphasize, the meaning of “corridor” changes in an interpretative way, through the purpose according the change in time & experience designed in the Project.

So, this is what we’re expected to handle and design as a most basic explanation.

Thanks for reading, and keep up for the further steps of the project.

Seçil.

🙂

Erimtan Archeology Museum, Site Visit

Posted on Updated on


Last week, we made a visit to Erimtan Archeology Museum (by the artchitects Onur YÜNCÜ, Ayşen SAVAŞ  and Can AKER) placed to the highest part of Ulus, next to the Ankara Castle and near  to the Rahmi Koç Museum. I am emphasizing the area this much, because it has valuable details of old Ankara, which includes all those stone buildings and stylish treatments to the facade. To mention, the contextual details and such harmonical parts are -as you see at the figüre below- still preserved also by the architects of the building. As a structural detailing, it is still in construction which gives us a chance to see the architectural and structural details of it. Before starting to detailing the structure, I want to Show you a picture from the Site promotion board, which would make the explanations and generic expression of the building, more clear.

erimtan - 1

Here the whole facade of the designed structure. It is actually placed instead of three houses built there before, but as you can see they are still there which is a really nice approach in my opinion. As you see it has contextually harmonic walls which are not -for the outsider part- carrying the structure but carrying their own. This is as our instructor, and also one of  the architects of the building, Onur YÜNCÜ told, is one of the “tricky” parts of the building. Because they prefered to preserve the contextual  values, but they also wanted to have a higher building and wider interior space, which is not possible by using stone walls as bearing walls. So, as a solution, they designed a structure which has it’s bearing details “hidden” from surface to interior, and also has it’s contextual harmony. Here is a Picture which on the left shows the actual museum building, and then the building next to it, to see the harmonical preservation of the context in a better manner.

erimtan - 7

 

Now let’s get more detail about the structural planning of the building. As I mentioned before, those stone wearings are not carrying the structural parts. they are only the contextual dresses of the building, which are carried by the insider structure and mainly carried by the concrete walls we see at the parts below. Those concrete walls are actually the load bearing walls for the whole structure’s loads. Sometimes they had openings so they made the windows’ upper parts acting like beams. As an interesting point, we do not have any load bearings such as columns or walls visible. Because the architects also wanted to have a space which has not got any distributions for interior wide space. so, they prefered to transfer the live loads to the structure’s main scheleton as they did for the structure’s own loads. Also as a design detail they emphasize the ground level defined there before, also while providing the architects to have a higher structure by defining the levels from underground. For the rain gutterings, there is also again a really nice approaches of having them as partitional separators. we still see the boundaries of old houses, because the gutterings are placed according to this aspect. also the Stones used for covering the structure are gathered from those old three houses so that we have all those window details preserved and this much visible harmony.

erimtan - 4

Also as another detail, the designers applied a really nice thing to the windows. I can hear you asking what kind of a trick we have again! The building has windows whicch are placed and applied by a burrying technique into walls, which is for emphasizing the placement next to Ankara Castle. Because we have a context which is clear on having such references to the castle, so the architects thought that: why not to emphasize? Here is a Picture from outer side and also from inside which examples the light game.

erimtan - 3

erimtan - 9

erimtan - 10

As another detail from the main structure, here is a Picture from the roof structure which carries it’s own and designed in a manner which provides the widest space. In order to have such a space there, we have the stretch connections for possible changes in connection angle.

erimtan - 8

 

Now I want to share a detail Picture from column and beam hinge from the insider part of the structure, but showing the thing that how the architects of the building applied the solution to the main structure. As you see in the Picture too, we have the gap left there for the stone facade, and the actual structure behind this clothing. Also in a wider scale, other Picture showing the part which has not got this application but has the actual scheleton yet.

erimtan - 5 erimtan - 6